Koira voi kilpailla yhdessä seuraavista virallisista luokista. Näiden lisäksi voidaan järjestää epävirallinen pentuluokka (PEK, 7-9 kk), sekä erityisissä pentunäyttelyissä pikkupentuluokka (BABY, 5-7 kk).
Junioriluokka (JUN) 9-18 kk
Nuorten luokka (NUO) 15-24kk
Avoin luokka (AVO) 15 kk →
Käyttöluokka (KÄY) 15 kk → (tietyt rodut, vaatii käyttötuloksen)
Valioluokka (VAL) 15 kk → (vaatii FCI:n tunnustaman kenneljärjestön tai kansainvälisen muotovalion arvon)
Veteraaniluokka (VET) 8 v →
Kehässä arvostellaan erikseen urokset ja nartut siten, että ensiksi arvostellaan kaikki urokset luokittain (em. järjestyksessä) ja sen jälkeen kaikki nartut luokittain (em. järjestyksessä)*. Jokainen koira saa sanallisen yksilöarvostelun, sekä laatuarvosanan:
Erinomainen (ERI) - punainen
Erittäin hyvä (EH) - sininen
Hyvä (H) - keltainen
Tyydyttävä (T) - vihreä
Hylkäävä (HYL) - harmaa (ei vastaa rotumääritelmää käytökseltään tai ulkonäöltään/kivespuutos/väärä purenta ym.)
Ei voida arvostella (EVA) - ruskea (ei esiinny/ei anna käsitellä/merkkejä vilpistä tai vikojen korjailusta ym.)
Tämän jälkeen jokaisessa luokassa järjestetään kilpailuluokka, jossa sijoitetaan kaikista erinomaisen ja erittäin hyvän saaneista neljä parasta paremmuusjärjestykseen. Näistä tulevat lyhenteet, joiden perään lisätään numero (1-4) sijoituksen mukaan**:
JUK (junioriluokan kilpailuluokka)
NUK (nuortenluokan kilpailuluokka)
AVK (avoimen luokan kilpailuluokka)
KÄK (käyttöluokan kilpailuluokka)
VAK (valioluokan kilpailuluokka)
VEK (veteraniluokan kilpailuluokka)
Tuomari voi antaa harkintansa mukaan, sekä luokassa sijoittuneille että sijoittumattomille, erinomaisen saaneille koirille maininnan:
Sertifikaatin arvoinen (SA) - vaaleanpunainen
SA on "pääsylippu" paras uros/narttu -luokkaan. Tänne siis pääsevät jokaisesta luokasta neljä parasta SA:lla palkittua. Paras uros -luokka (PU) järjestetään heti kaikkien urosten arvostelun jälkeen, ja paras narttu -luokka (PN) narttujen arvostelun jälkeen. Näissä sijoitetaan jälleen neljä parasta, ja lyhenteinä ovat sijoituksen mukaan:
PU 1-4
PN 1-4
Sukupuolensa parhaiten sijoittuneelle, jolla ei ole vielä Suomen muotovalioon oikeuttavia näyttelytuloksia, tuomari voi antaa (ja yleensä antaakin) sertifikaatin (SERT) eli sertin. Seuraavaksi paras saa varasertifikaatin (VASERT).
Kansainvälisissä näyttelyissä jaetaan lisäksi kansainvälisen muotovalion sertifikaatti (CACIB) ja vara-CACIB, samalla kaavalla. CACIBia tai vara-CACIBia ei voi kuitenkaan antaa junioriluokan koiralle.
Kummankin sukupuolen paras edustaja, eli PU1 ja PN1, kilpailevat rotunsa parhaan (ROP) arvonimestä. Toinenkaan ei jää tyhjin käsin, vaan siitä tulee vastakkaisen sukupuolen paras (VSP).
Myös veteraaniluokkien parhaat (VEK1) erinomaisella palkitut koirat kilpailevat rotunsa parhaan veteraanin (ROP-VET) arvosta. Vastaavasti jälleen toinen osapuoli on vastakkaisen sukupuolen paras veteraani (VSP-VET).
Tähän päättyvät rotukohtaiset kilpailut.
ROP-koira jatkaa ryhmäkehään, joissa sijoitetaan jokaisesta FCI:n roturyhmästä 4 parasta yksilöä, suhteessa omiin rotumääritelmiinsä ( RYP 1-4).
Loppuhuipennuksena jokaisen ryhmän paras (RYP) jatkaa kilpailemaan näyttelyn kauneimman eli Best In Show'n (BIS) arvosta.
Myös veteraaneista valitaan Best In Show-veteraani (BIS-VET), suoraan ROP-veteraaneista. Veteraaneilla siis ei ole roturyhmän välistä kilpailua.
Lisätietoa Kennelliiton näyttelysäännöistä ja valionarvosäännöistä.
------------------------------------
* Aivan ensimmäisenä arvostellaan urospennut ja narttupennut, joista valitaan ROP- ja VSP-pentu samalla tavalla kuin yllä. Pennut eivät saa laatuarvosanaa, vaan ne asetetaan paremmuusjärjestykseen sijoittaen jälleen neljä.
** Sijoitus voidaan ilmaista myös laatuarvosanan jäljessä, luokka erikseen mainiten, esim. NUO ERI1= ERI NUK1
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti