sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Herneet osui toisiinsa!

Huh, olipa viikonloppu. Täynnä ällistystä ja edistymistä, hyvästä seurasta puhumattakaan. Kuvia ja videoita on, mutta millään ei nyt pysty perkaamaan.

Perjantaina köröteltiin Vehmersalmelle ja pikaisten iltajutustelujen jälkeen painuttiin pehkuihin hieman viileässä olotilassa. Lauantaina alettiin sitten hommiin. Sinikka oli itse huonossa kunnossa ja lähti arvauskeskukseen, kun meidät jätettiin Maikun ja Mariannen hoiviin. Aloitettiin JHD-aitauksessa, ja aivan hämmästyin kun ei ollut mitään käynnistysvaikeuksia. Jatkettiin aivan kuin ei olisi taukoa ollutkaan, viime kesänä alku oli vähän tahmeampi. Käsky kävi, että kävele suoraan, kun on tottunut siihen että auttaa koiraa tasapainoon, mutta se kuulemma osaa jo itse hakeutua. Niinhän se osaskin. Toinen kierros tehtiin isommalla alueella ja vähän jännitti että miten työmoraali kestää noin laajan alueen. Ei mitään, hyvin jatkoi pienillä muistutuksilla. Oli hienoa myös huomata että tuo sen herkkyys oli nyt oikeassa käytössä, kun siellä oli yksi kovapäinen uuhi joka muistutteli että ei tarvitse tulla noin lähelle, niin Demo osasi heti höllätä painetta kun ko. rouva kääntyi kiukkuisena.

Lounaan jälkeen otettiin vähintään tuplasti isompi lauma sinne isoon aitaukseen. Jännä huomata miten oikeasti isompi lauma liikkuu letkeämmin, kun itse odotin kamalaa säntäilyä ja kaaosta. Tehtiin ihan rauhallisia kuljetuksia ja sain välillä jopa hillitä Demoa kun tuntui että tuli vähän lähelle ja lampaat meni läpi. Aivan uskomaton fiilis, kun siellä yksin isolla pellolla liikuttelet niitä lampaita sen pienen puudelin kanssa :D

Iltahämärä ja ahkera karvakorva

Tänään tehtiin sitten Sinikankin ohjauksessa. Ennen lounasta pari settiä isossa aitauksessa. Ensin tsekattiin tilanne ja tehtiin paljon käännöksiä ja vastaavasti myös niitä pitempiä suoria, katsottiin miten tasapaino pysyy. Ihan sairaa hyvä! En voi uskoa että tuo on se sama koira joka viime kesänä oli "ehkä vähän pääsemässä jyvälle".
Toisella rundilla oli tarkoitus tehdä vähän rännihommia, mutta kun kastuneet, v*ttuuntuneet lampaat eivät menneet siitä läpi edes talon koirien käskyttäminä, niin vaihdettiin suunnitelmaa. Harjoteltiin portista kulkemista. Tässähän ei oo muuta vaikeeta kuin se, että MUN pitää tietää mihin mä koiran haluan. Käytännössä täytyy miettiä, mihin lampaat haluavat mennä ja laittaa koira siihen eteen. Tuolla se veto on aikalailla koko ajan varikolle päin, eli poispäin mennessä koira jätetään lauman taakse hyvän matkaa portista, avataan portti, viedään lauma toiselle puolella, ja suljettaessa laitetaan koira lauman ja portin väliin. Hirveän monimutkaista saatu noinkin pienestä asiasta.

 Tässä vaiheessa Sinikka puhui että kuinka schapet on niin hyviä jekuttamaan ettei ne osaa, että se haluaisi nähdä semmoisen schapen joka on kasvanut noissa töissä ja Demo kuulemma vaikuttaa aivan siltä! Sillä on tosi hyvä asenne työhön ja siinä kun rouva ylituomari huutelee toiselle samanmoiselle että "tuo on aivan saatanan hieno koira!" niin pakko kai se on uskoa ♥ Ja kuulemma Demo on aivan yhden leirin päässä siitä, että se olisi valmis esikokeeseen, aika hurjaa... Perun siis kaikki pahat puheeni siitä, että tuo ei ymmärrä lampaista tuon taivaallista!

Lounaan jälkeen tehtiin vielä yksi kierros Maikun kanssa. Katseltiin vähän esikoeasioita, eli lähinnä laidunnusta ja tien ylitystä. Laidunnuksessa ei ole mikään kiire, katsotaan rauhassa että lauma on paikallaan ja sitten laitetaan koira tarpeeksi kauas vahtiin. Demolle on parempi mennä maahan kuin seistä, silloin se ei harhaannu nuuskimaan vaan paremmin pitää silmällä laumaa. Pysäytykseen paras voisi olla, että Demo tulee mun viereen eteen ja sitten lähtiessä menee taas taakse liikuttamaan. Eipä siinä hirveästi vaihtoehtoja ole.

Vähän vielä mieleenpainuneita pointteja:
  • Ei oo aina paha, että koira nousee sieltä lauman takaa. Demokin teki sitä ihan siksi, että se näki kuinka veto varikolle oli kova, niin se tuli toppuuttelemaan siihen ensimmäistenkin lammasten näköpiiriin.
  • Liiku lauman luota suoraan koiran luo. Kaartaessa tulee veto lampaille ja ne eivät pysy paikoillaan, koiraa kohti ne eivät seuraa.
  • Älä käytä turhaan sauvaa. Liikkeiden on tarkoituskin pienentyä normaalitilanteessa, että sauvalla saadaan oikeasti tarvittessa sitten tehostava vaikutus.
Kalenteria katsomalla taisi selvitä, että ei ole asiaa esikokeeseen, koska koulu vähän hankaloittaa näitä asioita. Ehkä ensi vuonna. Kyllä täällä joku kipinä on syttynyt :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti