keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Suutarin lapsi

Ihan siltä varalta, että kaikki eivät ole vielä kuulleet, meillä sairastetaan.

Kuva

Maanantaina käytiin treenailemassa ja koska olin menossa yöksi päivystämään, niin painuin päiväunille. Jossain vaiheessa kuulin että koira oksensi, mutta en todellakaan jaksanut herätä siivoamaan. Sitten kun lopulta heräsin niin Demo makasi portin edessä sfinksiasennossa ja läähätti, ajattelin että sillä on pissahätä. Käytiin sitten ulkona kääntymässä ja sisälle tullessa tuli taas oksupoksu ja koira oli jotenkin levoton. Siinä vaiheessa kurkkasin suuhuna ja herranjumala, limakalvot oli aivan kalpeat!

Siinä sitten kävin mielessäni läpi vaihtoehtoja: 1) Vantaan päivystys, jolloin varmaan missaan oman vuoron 2) Aisti/muu yksityinen, sama juttu 3) YES, vaikka en kuulu päivystysalueeseen. Tuossa järjestyksessä aloin sitten soittelemaan, Vantaalla oli niin pitkä vastaajaviesti että en pystynyt hätäännyksissäni keskittymään, Aistissa ei HETI vastattu, joten soitin Viikkiin "moi oon vitosen kandi ja tulossa päivystämään ja oon vantaalainen ja mun koira tarvii hoitoa voinko ottaa sen sinne". Luvan saatuani sinne sitten lähdettiin.

Sairaalalla nesteytettiin aluksi aggressiivisesti että saatiin verenkierto kohdalleen, ja lopun yötä karvakaveri sitten olikin tipassa. Mysteerillisintä oli, että verinäytteessä toinen maksa-arvo pompsahti koneen mittauskyvyn yli, ja hyytymisajat olivat hieman pidentyneet. Myöhemmin yöllä hyytymisajat olivat jälleen hieman enemmän pidentyneet, mutta eivät niin dramaattisesti että olisi toimenpiteitä tarvittu. Aamulla ultrassa todettiin että maksa ei näytä mitenkään pahalta, sappirakon seinämät olivat hieman paksuuntuneet. Suolet olivat laajentuneita ja niissä oli nestettä. Ympäröivät imusolmukkeet olivat suurentuneet ja vatsapaita runsaskaikuinen. Todennäköisin diagnoosi on siis vain gastroenteriitti (eli oksuripsa), mutta ei voida sulkea pois mitään kasvainsairauksiakaan, kuten lymfoomaa... Maksajutut kontrolloidaan parin viikon päästä ja toivotaan että ne olisivat matkalla oikeaan suuntaan, muuten voi olla edessä koepala. Luojan kiitos tuli nuorempana tarkistettua ne maksa-arvot, että ovat edes alunperin olleet normaalit, toisin kuin joillain rotutovereilla.

Kotiin lähdettiin sitten 500 euron laskun kanssa, pysähdyttiin apteekissa 140 eurolla (Samylin on sikakallista!) ja mentiin kotiin toipumaan. Karvojen ajelu ultraa varten on tällä hetkellä suurin ongelma, koska vatsa kutiaa! Nyt, 70 euroa myöhemmin, on Vetramilia ja Dermacoolia ja kauluria ja vielä resepti varalla kortisonisuihkeeseen. Tuo puhallettava kauluri on kyllä aivan täysin hyödytön itse nuolemisen estämisessä, mutta aika hyvin se halvaannuttaa koiran että sen ei sinänsä tee mieli jyrsiä itseään. Pitää katsoa jos sille vielä ihka oikean tötterökaulurin joutuu hommaamaan, alunperinhän sillä oli T-paitaviritelmä päällä, mutta ei se oikein toiminut.

Syöminen ja juominen on kanssa asia erikseen. RC:n Gastrointestinal ei kelpaa ensitarjoilun jälkeen, nyt on levyllinen Eukanuban High Calorieta (kiitos kasvattajatädin!), mistä kelpasi puoli purkkia alkuepäilyjen jälkeen. Leikkeleet, juusto, nakit kelpais, mutta en millään viitsisi sekaiseen mahaan suolaisia asioita syöttää. Vettä ei juonut eilen ollenkaan, toisaalta oli myös niissä nesteissä että ei nyt ihan heti olisi varmaan kuivunutkaan. Tänään joi jo ihan oma-aloitteisesti.

Hirveen hyvää "palvelua" saatiin Viikissä, ihan ilman mitään pyytämistä saatiin tuo resepti kun kävin kysäisemässä hoitaneelta lääkäriltä että kortisonia ei varmaan voi kutiavalle maksavammaselle nyt syöttää. Kallis keikkahan tuosta tuli, mutta onneksi on myös vakuutus, joka toivottavasti korvaa aika ison läjän :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti