maanantai 17. helmikuuta 2014

Ulla Kaukosen hyppytekniikkaa

Täytynee tänne listata tärkeimmät pointit, ennenkuin muistiinpanot katoavat.

Hyvässä hyppytekniikassa koiran siirtää painon taakse ponnistuksessa. Silloin lantio pyöristyy samalla kun etujalat ovat jo ilmassa ja koko paino takajaloilla. Ilmalennon aikana selkä on kaarella ja pää selän jatkeena. Takajalat voivat olla rungon alla koukussa tai suoristua taakse, kumpikin on ok. Alastullessa etujalat joustavat ja tulee punnerrusliike. Tömisevät askeleet tai koiran ähkiminen kielivät huonosta tekniikasta, yleensä hyvä suoritus on hiljainen.

Harjoituksissa koira on hyvä lähettää istuma-asennosta, jolloin se luonnollisemmin ponnistaa liikkeella takaosallaan. Asennon tulee olla suora, keskellä estelinjaa ja katseen tulee olla eteenpäin. Lähetys tapahtuu mahdollisimman läheltä lähetyslinjaa, koska pienetkin etäisyydet merkitsevät.

Sitten, mitä tehtiin. Alussa perus "maximitat" ja perässä meidän personoidut mitat.

Set-point
Okseri, jossa rimat 30+35 cm, välimatka 1 jalka, sekä lähtöpiste 6 jalan päässä. Demolle laskettiin 20+25 cm.



Perussarja
5 hyppyä 6 jalan välein, lähteys 4 jalan päästä. Ensimmäinen rima 20 cm, muut 25 cm. Demolle pienennettiin väliä 5½ jalkaan ja laskettiin kaikki rimat 20 cm:iin.
Ensimmäisillä toistoilla Demon ei oikein tarvinnut koota itseään, niin lyhennettiin välimatkaa, että saatiin jotain haastetta.


Askeleen pidennys
5 hyppyä joiden välit 6,7, 8 ja 9 jalkaa, korkeus 15 cm.
Viimeisessä välissä tulee aina kunnon kurotus, eli arvioinnissa on parantamisen varaa. Silti kuitenkin pystyy hyppäämään noinkin pitkän leiskauksen.



 Aluksi Demo oli vähän jännittynyt, kun tuo set point oli niin kummallinen. Onneksi kuitenkin rentoutui siinä namia syötellessä ja loppuajasta oli jo aivan malttamaton eikä olisi halunnut odottaa edes kiinnipitäjän kanssa. Videoissakaan ei näy mitään paskajäykkää jännityskoiraa, vaan ihan iloisia suorituksia.

Mitä Demosta sitten sanottiin? Vähän jäykkää kuulemma tuo hyppääminen, pitäisi käydä taas fyssarilla (mikä voi tuoda myös lisää sitä kaivattua vauhtia). Hävettää aivan, miten laiskaksi oon päässyt. Hyppää myös vähän etupainoisesti, mutta hyviä oivalluksia tuli jo tuonkin treenin aikana.

Näitä harjoituksia nyt sitten suositeltiin tehtäväksi 2 per kerta, 4-6 toistoa kutakin. Jos on ratatreeni samassa, niin sitten ainakin aluksi vain yksi tekniikkapätkä. Rimojen nostoa ei kannata hätäillä (eikä kyllä ollakaan... :D). Askeleen pidennystä tyyliin kerran kuussa. Tuon pitkän perussarjan lähettäminen ei tuota ihan niin hyvää vauhtia kuin kutsuminen, ja siinä tehdäänkin sitten enemmän kutsumalla, mutta samalla myös treenataan lähettämistä siellä seassa.

Eipä siinä, sitte vaan reenaamaan!

1 kommentti:

  1. Tuo hyppytekniikka on kyllä niin mielenkiintoista, ja koiralle tosi mielekästä ilmeisesti, koska mun pojat siitä kovasti tykkää. Ja tuleehan samalla eteen-käskyn opetus, ja saa itsevarmuutta koiralle, sekä sitä ylipäätään etenemistä. Tuo on kyllä varsinkin Cassun yksi lempijutuista :)

    VastaaPoista