Luokitus tulee menemään näin (tuolta voi lukea lisää):
LTV0 = Ei muutoksia
LTV1 = Jakautunut ristiluun keskiharjanne
LTV2 = Symmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama
LTV3 = Epäsymmetrinen väimuotoinen lanne-ristinikama
LTV4 = 6/8 lannenikamaa
Todennäköisesti siis Demo tulee olemaan LTV3, koska lannenikamia on se normaali 7, ja välimuotoinen nikama on epäsymmetrinen. En sitten tiedä lasketaanko se ylimääräinen välimuotoinen rintanikama lanne- vai rintanikamaksi, eli periaatteessa voisi olla jopa LTV4. Se selvinnee kesällä.
Suurin ongelma mikä LTV:sta (lumbosacral transitional vertebrae = välimuotoinen lanne-ristinikama) voi seurata, on CES eli cauda equina -syndrooma. Cauda equina on selkärangan loppuosassa nikamien sisältä, selkäydinkanavasta, tulevien selkäydinhermojen kimppu. Tästä kimpusta tulee melkein koko takaosan hermotus, mukaanlukien takaraajojen motoriset toiminnot.
LTV:n yhteydessä CES syntyy, koska selkäydinkanava on liian ahdas (nikaman muoto, alttius välilevymuutoksille), jolloin cauda equinan hermot joutuvat puristuksiin. Oireina tästä voi seurata kipua (jonka oireet tietty ovat asia taas erikseen), seisomisasennon ja askeltamisen muutoksia, ontumista, haluttomuutta liikkua, nousta portaita tai hypätä, takapään heikkoutta, inkontinenssia tai kuluneet kynnet takajalkojen raahaamisen seurauksena. Nämä tuskin ovat ainoat oireet mitä löytyy, eikä näitä kaikkia tarvita CES:n epäilemiseen, mutta nyt jotain osviittaa.
Mikä sitten on riski, että koira saa CES-oireita LTV:sta?
On todettu*, että LTV-koirilla (ja saksanpaimenkoirilla) on kahdeksankertainen riski CES:aan verrattuna normaalinikamaisiin. LTV-koirat myös kehittävät CES:n huomattavasti nuoremmalla iällä, syystä että välilevyn degeneraatiota on näillä koirilla nopeampaa muuten vaan, tai että välilevyt ovat valmiiksi epämuodostuneita LTV:n yhteydessä. Tutkimuksen otos oli 15 koiraa, eli ehkä ihan absoluuttisena totuutena tätä ei voida pitää, mutta näillä mennään kunnes joku tekee paremman tutkimuksen.
Tutkimuksen koirista 87%:lla CES-koirista muuttunut nikama oli symmetrinen. Yleisesti uskotaan että asymmetrinen nikama altistaa enemmän CES:lle, mikä käy ihan järkeen; epäsymmetrinen nikama kokee ja luo enemmän rasitusta rangalle kuin symmetrinen. Miksi tässä tutkimuksessa sitten oli näin päin, ei voitu selittää.
Lopuksi todettiin että alttiutta LTV:lle pidetään geneettisenä, ja LTV-koiria ei tulisi käyttää jalostukseen. Myös toinen lähde** kertoo, että LTV:n esiintyminen on yhteydessä koiran genotyyppiin ja jalostuskäyttöä tulisi välttää. Kolmaskin*** tietää kertoa, että Sveitsissä on ohjeistettu, että LTV2- tai LTV3 -lausunnon (Sveitsissä ei luokkaa LTV4) saaneita ei tulisi käyttää jalostukseen.
Jossain tässä useampien öiden tunteina törmäsin myös väitteeseen että treenaaminen kannattaisi pitää minimissä. Mutta koska suurin osa artikkeleista, kuten kyseinenkin, koskevat saksanpaimenkoiria, tulkitsin tämän tarkoittavan lähinnä suojelua tai muuta erittäin kuormittavaa treenaamista. Me nyt ainakin aiotaan jatkaa meidän hurjaa aksauraa ja muuta normaalielämää niin kauan kuin pystytään.
Itselläkin tämä aihe tuottaa varmaan enemmän kuin kysymyksiä kuin vastauksia, mutta ehkä tähän joku tolkku saadaan. Täytyy sanoa, että olen kyllä hirveän onnellinen että koulun ansiosta on pääsy kaikenlaisiin lähteisiin joissa voi hukata yön tai parikin asioista selvittäessä.
P.S.Jos teksti on liian korkealentoista, niin saa toki kysyä selvennyksiä :)
*) Flückiger MA, Damus-Djuric N, Hässig M, Morgan JP, Steffen F. A lumbosacral transitional vertebra in the dog predisposes to cauda equina syndrome. Vet Rad Ultrasound 2006 47: 39-44
**) Ondreka N, Amort KH, Stock KF, Tellhelm B, Klumpp SW, Kramer M, Schmidt MJ. Skeletal morphology and morphometry of the lumbosacral junction in German shepherd dogs and an evaluation of the possible genetis basis for radiocraphic findings. The Veterinary Journal 2013 196:64-70
***) Flückiger M, Geissbühler U, Lang J.Lumbosakrale Übergangswirbel: Welche Bedeutung haben sie fåur die Gesundheit von btroffenen Hunden? Schweiz Arch Tierheilk 2009
Kiitos tästä selväjärkisestä tekstistä, joka ainakin itselleni aukeni oikein hyvin :) Itselläni on LTV3-koira, jonka epämääräistä oireilua täällä parhaillaan panikoin ja aprikoin, voiko syy johtua cauda equina syndroomasta... Intuitio sanoo, että koiralla ei ole kaikki kunnossa, vaikka mitään kovin voimakasta ei ole ilmennytkään. Joskus on joskus istahtanut hetkeksi kesken lenkin (outoa superaktiiviselle yksilölle) ja hoitopaikasta sain juuri soiton että koira tärisee... Onko tietoa näkyykö tämäntyyppinen oireilu jollain tavalla lämpökamerakuvassa?
VastaaPoista